Wat Betekent het om Werkstudent te Zijn? Alles Wat Je Moet Weten over de 600-Uur Regel!

Ben je klaar om je bankrekening wat bij te vullen, waardevolle werkervaring op te doen én als een pro je studie te balanceren met een studierelevante studentenjob? Werken als student kan superhandig zijn, maar in België moet je rekening houden met de “600-urenregel.” In deze blog leggen we precies uit wat die 600-urengrens en het statuut werkstudent betekent, waarom je er rekening mee moet houden, en wanneer het tóch interessant kan zijn om over die grens heen te gaan. Let’s go!

Eerst Even Dit: Wat is een Werkstudent?

In België ben je officieel een “werkstudent” zodra je jaarlijks meer dan 600 uren werkt. Tot die 600 uren kun je werken als student onder een voordelig statuut: je betaalt minder belastingen en hebt lage sociale bijdragen. Maar overschrijd je de 600-urengrens, dan verlies je die voordelen en moet je meer bijdragen. Hierdoor kan het dus duurder worden om te werken, maar soms kan het ook voordelig zijn – lees hieronder hoe je de afweging kan maken.

Wat zijn de Voordelen van een Baan als Werkstudent?

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom een studentenjob superinteressant kan zijn voor jou:

1. Cash, Cash, Cash

Het leven is duur. Of je nu je huur, studieboeken of gewoon je koffie in je favoriete koffiebar wilt betalen, werken als student geeft je extra financiële vrijheid. En zolang je onder die 600 uren blijft, betaal je ook minder belasting op je inkomsten!

2. Werkervaring (Hallo, CV Boost!)

Werkervaring opdoen tijdens je studie is eigenlijk een geheime superkracht. Werkgevers zeggen dat studenten die al praktijkervaring hebben een streepje voor hebben bij het solliciteren voor starter jobs. Een studierelevante studentenjob geeft je dus zeker al een voorsprong op de arbeidsmarkt!

3. Je Professionele Netwerk

Een studentenjob betekent nieuwe mensen ontmoeten die je verder kunnen helpen in je carrière. Dit netwerk kan je straks helpen aan een stage of vaste job. Nice toch?

4. Skills voor het Leven

Naast praktijkkennis leer je ook belangrijke skills zoals timemanagement, communicatie en teamwork. Handig voor zowel je werk als studie. Een dubbele win!

Maar Let Op: er zijn ook Nadelen

1. Impact op Kinderbijslag 👶

Als je meer dan 600 uren werkt in één jaar en je het statuut werkstudentn krijgt, verlies je je kinderbijslag. Dit is een belangrijk voordeel dat vaak verloren gaat als je over de grens gaat, dus check van tevoren of dat verlies opweegt tegen je extra uren werken.

2. Meer Belastingen

Onder de 600 uren profiteer je van lagere sociale bijdragen. Ga je daaroverheen, dan betaal je meer belasting, wat betekent dat je minder netto overhoudt. Hou je gewerkte uren dus goed bij om te zorgen dat je optimaal verdient.

Wanneer kan het Interessant zijn om Meer dan 600 Uren te Werken?

In sommige situaties kan het best voordelig zijn om meer dan 600 uren te werken – bijvoorbeeld als je een hogere verloning krijgt of een job hebt die perfect aansluit bij je carrièreplan. Dan kan het soms zelfs fiscaal voordeliger zijn om die grens te overschrijden. Dit is echt een afweging die per student verschilt.

Bij Studaro staan onze Talent Coaches klaar om je te helpen berekenen of het voor jou persoonlijk voordeliger is om over die 600 uren te gaan. Ze kunnen de fiscale impact uitleggen en je helpen uitzoeken of die extra werkuren opwegen tegen de voordelen van je huidige statuut. Let op: de 600-uren teller reset ieder jaar op 1 januari, dus als je eind december wat meer uren maakt, kun je het nieuwe jaar weer met een frisse teller beginnen.

Hoe Hou je je Uren in de Gaten?

Gebruik student@work, een handige tool van de overheid, waarmee je precies ziet hoeveel uren je nog kunt werken onder het voordelige statuut. Hier kun je ook een attest downloaden om aan je werkgever te tonen hoeveel uren je nog hebt. Zo hoef je niet te stressen over het bijhouden van je uren en kun je een goed overzicht houden van alle studentenjobs waarvoor je een overeenkomst hebt. Easy en overzichtelijk!

Samengevat

Werken als student onder de 600 uren biedt veel voordelen, zoals belastingvoordeel en kinderbijslag. Maar soms kan het juist slim zijn om daar overheen te gaan – bijvoorbeeld voor een betere vergoeding of carrièrekansen. Twijfel je? Bij Studaro helpen onze Talent Coaches je graag om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Benieuwd naar jouw opties? Schrijf je in bij Studaro en ontdek de perfecte job voor jouw doelen en situatie!